Сулкусформери (цикатризиращи винтове)

Сулкусформерите са добър начин за постигане на т.нар. червена естетика. Това са полирани винтове с различен диаметър и височина, които се завинтват върху зъбния имплант, като около тях се оформя постепенно един маншон от периимплантатна лигавица. За тази цел е необходимо цикатризиращият винт да стои в устата на пациента за период от 7 до 10 дни. При завинтване на имплантата в плътна и здрава кост е възможно сулкусформерът да се постави веднага след поставяне на импланта; ако обаче костта е с намалена плътност или е осъществявана каквато и да е костна пластика, е добре да се изчака определен период от време и едва след това да се постави сулкусформер.

Имплантат с цикатризиращ винт

Дълготрайната стабилност на имплантата много зависи от това как зарастват меките тъкани около имплантатната шийка. Докато при естествените зъби се получава прикрепване на венечната тъкан (реатачман), то при имплантатите оздравителният процес е от типа на цикатризацията. Това е от значение за естетиката; ако имплантатната шийка е покрита само с меки тъкани, а не с кост, се получава неприятно сивеене около короната - дори тя да е изработена от цирконий или пресована керамика. Като златен стандарт в световната имплантология се приема имплантатът да е заобиколен от кост с дебелина 1.5 милиметра по цялата си повърхност; и най-вече в областта на шийката, тъй като кресталната фиксация е най-важна за първичната и вторичната стабилност на един имплант.

Завинтване на цикатризиращия винт

При разкриване на импланта се наблюдава интересен феномен, който е илюстриран на схемата горе. Ако в даден участък над имплантата се е формирала кост, при завинтване на сулкусформера тя бързо се резорбира до изравняване с нивото на грапавата имплантатна повърхност. Това налага при наличие на костно покритие върху импланта задължително да се поставя цикатризиращ винт. Не е удачно да се завинтва надстройката веднага след разкриване на импланта - в този случай може да не се завинти абатмънтът докрай, да не се получи добра връзка между него и имплантатната платформа с всички неблагоприятни последици от това. За съжаление при клинични условия не винаги е възможно това да се постигне - пациентите и зъболекарят много често разполагат с ограничено време, пътуват отдалеч и физически не могат да удължат периода на протезиране с 15 - 20 дни. Това е накарало производителите да въвеждат специфичен дизайн на имплантите, който дизайн да не позволява прорастването на кост върху импланта - с полирана горна част, каквито са имплантите на Dentium и Neobiotech - и двата производителя са от Южна Корея. При имплантатни системи с друг тип дизайн - Bicon, Ankylos - шийката е грапава до самата зона на връзка с абатмънта, което почти винаги води до покриване на имплантата с кост поне частично. Това налага задължителното приложение на сулкусформер по време на протетичния етап, което при Dentium и Neobiotech може и да не се извършва.

Карта на сайта    Ралев Дентал АД - партньорска програма    Maxillofacial surgery    Имплантология

Вход в нашия форум    Ралев Дентал АД - RSS-емисия    България в RSS-формат    Закрит синуслифтинг

Цикатризиращият винт е завинтен

Различни размери сулкусформери